Daslookpesto

Duur: 10 min / een pot pesto
MULTIMES – MAATBEKER (1L)

Al eens gehoord van daslook? Misschien staat je tuin ermee vol en anders heb je vast weleens tijdens een wandeling in het park of bos de typische daslookgeur geroken. Daslook ruikt en smaakt namelijk  naar een kruising tussen knoflook en bieslook. 

Een van de dingen die lekker zijn om met daslook te maken is een daslookpesto. Wij houden hem vrij simpel zoals je ook een normale pesto maakt. Maar je kunt natuurlijk experimenteren met een andere kaas, noten of zaden. 

Daslook is makkelijk te vinden omdat het vaak in enorme hoeveelheden bij elkaar groeit. Je herkent ze aan de langwerpige groene blaadjes en de duidelijke knoflookgeur. Officieel mag je daslook niet plukken en is het bij de wet beschermd. Dus we raden aan om bij het tuincentrum een potje daslook te kopen en dit te laten verwilderen in je eigen tuin. 

De daslookpesto is lekker als saus voor pasta of als vulling in ravioli, als dip of spread op brood, als topping voor gegrilde groenten of als smaakmaker bij vis, vlees, soepen en stoofschotels.

Ingrediënten

» flinke hand daslook
» 60 ml olijfolie
» 40 g Parmezaanse kaas
» 30 g pijnboompitten
» peper en zout

Bereiding
  1. Spoel de daslook goed af onder koud water en dep ze droog met wat keukenpapier.
  2. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op het vuur en laat ze iets afkoelen.
  3. Doe alle ingrediënten in de maatbeker. Steek het multimes op de bamix® en mix tot een gladde pesto. Voeg eventueel iets meer olijfolie toe als de pesto nog te dik is.
  4. Breng de daslookpesto op smaak met peper en zout. Bewaar in een schone pot in de koelkast. De daslookpesto blijft zo één week goed.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Spring rolls met garnalen en pindadip

Duur: 25 min / 8 stuks
SLICESY® MESSENSCHIJF MET FIJNE RASP – MULTIMES – MAATBEKER (400 ML)

Verfrissend, kleurrijk en vol van smaak! Vier de lente met deze spring rolls met garnalen. Met sappige garnalen, de zoete smaak van mango en knapperige groenten zijn de rolletjes niet alleen een lust voor het oog, maar ook een feest voor je smaakpapillen. De pindadip voor erbij maken ze nog lekkerder en met het bamix® multimes is deze heerlijke dip ook nog eens zo gemaakt. Of je nu een lichte lunch wilt, een smakelijk voorgerecht of gewoon zin hebt in een gezond snack, de spring rolls met garnalen zijn altijd een winnaar!

Ingrediënten

Voor de spring rolls met garnalen

» 150 g gekookte garnalen
» 8 rijstvellen
» 1 wortel
» 1 mango
» 1 krop baby romaine
» halve komkommer
» 2 el furikake

Voor de pindadip

» 2 el pindakaas
» 2 el sojasaus
» 1 el rijstazijn
» 1 tl honing
» 1 knoflookteentje
» klein stukje verse gember
» peper en zout

Bereiding
  1. Steek de fijne rasp in de messenschijf van de SliceSy®. Snijd hiermee de wortel fijn. Snijd de rest van de groenten en de mango met een mes in dunne repen. Haal de bladeren van de baby romaine af, was ze even en dep ze dan droog.
  2. Steek het multimes op de bamix®. Voeg alle ingrediënten voor de pindadip aan de maatbeker toe en mix er een mooie saus van. Eventueel kun je nog wat water toevoegen om de saus dunner te maken. Proef en voeg nog wat peper en zout toe indien nodig.
  3. Vul een grote kom of schaal met kokend water. Week een rijstvel een paar seconden in het water totdat het zacht en buigzaam wordt.
  4. Verdeel de garnalen, gesneden groenten en een blad baby romaine over een rijstvel. Strooi wat furikake hierover. Vouw de onderkant van het rijstvel over de vulling en rol strak omhoog. Vouw halverwege de rol de zijkanten naar binnen en rol verder totdat de spring roll is gevormd.
  5. Herhaal met de rest van de rijstvellen. Serveer de spring rolls met garnalen meteen samen met de pindadip.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Barbarapesto by Porseleen

Duur: 15 min
PROCESSORMOLEN

Porseleen is niet enkel de eerste keukenbibliotheek van België, maar bij Femke volg je ook de allerleukste kookworkshops. In één van die workshops maak je heerlijke barbarapesto! Een leuk alternatief op de gewoonlijke pesto met basilicum & pijnboompitten. Deze maak je namelijk met cashewnoten en waterkers aka barbarakers. Enjoy!

Ingrediënten

» 100 g waterkers
» 100 g cashewnoten
» 30 g Parmezaanse kaas (of gistvlokken voor een vegan alternatief)
» 2 el zongedroogde tomaatjes
» 1 scheut olijfolie

Bereiding
  1. Rooster de cashewnoten 10 minuten in de oven op 160°C. Was de waterkers/veldkers en knip de harde, dikke stelen eraf.
  2. Doe eerst de waterkers in de processormolen, dan de noten en tomaten. Zet de bamix® op de processormolen en mix de ingrediënten.
  3. Voeg vervolgens de parmezaanse kaas (of gistvlokken) toe en mix nog een keer. Doe er nog een scheutje olijfolie bij en mix een laatste keer kort.
  4. Serveer met pasta, wat kookvocht, verse tomaatjes en werk af met wat verse blaadjes waterkers.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Drie soorten mayonaise: met truffel, dragon of wasabi

Duur: 5 min / 1 portie
MENGER, MAATBEKER (1L) EN  PROCESSORMOLEN

Zelf mayonaise maken is met de bamix® echt een appeltje eitje! Met de menger tover je in een handomdraai de romigste mayonaise op tafel. Een paar ingrediënten in de maatbeker, de bamix® erin en mengen maar. Speciaal voor de feestdagen delen we de recepten voor drie luxe soorten mayonaise. Een zelfgemaakte truffel-, dragon- of wasabimayonaise. Drie unieke smaken die goed te combineren zijn bij feestelijke gerechten!

Ingrediënten

Voor de mayonaise (voor één portie)

» 1 ei
» 300 ml zonnebloemolie
» 1 eetlepel witte wijnazijn
» 1 eetlepel citroensap
» 1/2 theelepel Franse mosterd (fijn)
» peper en zout

Aanvullende ingrediënten

» 2 eetlepels truffeltapenade
» 10 g verse dragon
» 2 eetlepels wasabi

Bereiding
  1. Begin met het maken van de verse mayonaise. Doe hiervoor het ei, de zonnebloemolie, witte wijnazijn en Franse mosterd in een mengbeker. Steek de menger op de bamix®. Zet de bamix® op de bodem van de beker en laat hem draaien op de eerste snelheid. Laat de bamix® op de bodem staan tot er rond de voet een dikke massa ontstaat. Schakel nu naar de tweede snelheid en beweeg naar boven terwijl je langzaam op de massa duwt. Ga daarna nog een paar keer op en neer in de maatbeker zodat alle olie volledig gemengd is.
  2. Voeg voor de truffelmayonaise de truffeltapenade aan het basisrecept toe. Schakel het toestel aan en meng het geheel nogmaals. Breng de truffelmayonaise op smaak met peper en zout.
  3. Hak voor de dragonmayonaise de verse dragon fijn met de processormolen fijn en voeg deze toe aan het basisrecept. Schakel het toestel aan en meng het geheel nogmaals. Breng de dragonmayonaise op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap.
  4. Voeg voor de wasabimayonaise de wasabi aan het basisrecept toe. Schakel het toestel aan en meng het geheel nogmaals. Breng de wasabimayonaise op smaak met peper en zout. Eventueel kun je meer wasabi toevoegen, maar dat is hoe pittig je hem zelf wenst.
  5. Bewaar de mayonaise in de maatbeker met deksel in de koelkast. Zo blijft hij één week goed.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Appelmoes

Duur: 20 min / 4 personen
MULTIMES

Zelf appelmoes maken is eenvoudig en heel lekker. Met zelfgemaakte appelmoes omarm je de smaken van de herfst en je hele huis ruikt lekker. Gebruik zoete of halfzoete appels zoals Jonagold, Elster of Goudreinetten. Wij delen hier ons basisrecept, maar voeg gerust naar eigen smaak allerlei andere smaakmakers zoals gember of extra kaneel toe. Geniet van je zelfgemaakte appelmoes als bijgerecht of als topping.

Ingrediënten

» 750 g appels
» sap van een halve citroen
» 1 eetlepel kristalsuiker
» 1 kaneelstokje
» snuifje kaneel voor de garnering

Bereiding
  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine stukjes.
  2. Doe de appelpartjes samen met 50 ml water, het citroensap, kristalsuiker en kaneelstokje in een steelpan. Breng het geheel met een deksel op de pan aan de kook.
  3. Laat het geheel met de deksel schuin op de pan in 15 minuten op laag vuur koken. Roer regelmatig door.
  4. Steek het multimes op de bamix®, schakel het toestel aan op de tweede snelheid en pureer de appels tot een mooie appelmoes.
  5. Laat de appelmoes afkoelen en serveer hem vervolgens in een kommetje met een snufje kaneel.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Mezze plank met verschillende dips

Duur: 30 min / één grote plank
SLICESY® MET HAKMES

Is deze mezze plank met verschillende dips geen plaatje om te zien? Allerlei lekkers om te dippen in de drie dips: een muhammara, een mango hummus en een geitenkaas-bietendip. Met de bamix® zijn ze ook nog eens zo gemaakt. Een Oosters feestje op een plank. Weer eens wat anders voor bij de borrel toch? 

De dips zijn het makkelijkst om met het hakmes in de SliceSy® te maken. Heb je deze niet? Dan kun je ook de bamix® met het multimes en een maatbeker gebruiken.

Ingrediënten

Voor de muhammara

» 350 g geroosterde paprika uit pot
» 50 g walnoten
» 2 eetlepels granaatappelmelasse
» 1 eetlepel olijfolie
» 1 eetlepel citroensap
» 1 knoflookteen
» 1 theelepel gemalen komijn
» mespunt gerookt paprikapoeder
»
peper en zout

Voor de mango hummus

» 1 mango
» 1 pot kikkererwten (350 g)
» 2 eetlepels olijfolie
» 1 eetlepel chilisaus
» 1 knoflookteen
» 1 theelepel  currypoeder
»
peper en zout

Voor de geitenkaas-bietendip

» 3 voorgekookte bieten
» 125 g verse geitenkaas
» 1 theelepel zwart sesamzaad
»
peper en zout

Voor de mezze plank (naar smaak)

» flatbread en/of pitabroodjes
» soepstengels met sesam
» radijsjes
» olijven
» kleine komkommers
»
vijgen

» cherrytomaatjes
» blokjes feta
» artisjokken
» dadels
» bladpeterselie
»
verse munt

Bereiding
  1. Begin met het maken van de muhammara. Rooster hiervoor eerst de walnoten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Doe alle ingrediënten vervolgens in de SliceSy® met hakmes. Meng het geheel kort totdat er een mooie dip ontstaat. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout. Haal de muhammara uit de SliceSy®. Dit kan gemakkelijk door het inzetstuk omhoog te trekken en zo te legen boven een kommetje.
  2. Zorg dat de SliceSy® met het hakmes weer schoon is zodat de mango hummus gemaakt kan worden. Laat de hiervoor kikkererwten uitlekken en maak de mango schoon zodat je alleen het vruchtvlees over hebt. Doe alle ingrediënten in de SliceSy® en meng tot het een glad en smeuïg geheel is. Proef de mango hummus en breng eventueel nog op smaak met peper en zout of wat extra citroensap en/of olijfolie. Haal de mango hummus uit de SliceSy® en serveer in een kommetje.
  3. Zorg dat de SliceSy® met het hakmes weer schoon is zodat we als laatste aan de slag gaan met de geitenkaas-bietendip. Rooster de zwarte sesamzaadjes in een droge koekenpan en zet deze apart. Doe de rest van de ingrediënten in de SliceSy® en meng het geheel kort. Breng de dip eventueel nog op smaak met peper en zout. Haal uit de SliceSy®, serveer ook de geitenkaas-bietendip in een kommetje en garneer met het zwarte sesamzaad.
  4. Zet de verschillende dips op een grote houten plank en leg daaromheen alle overige ingrediënten voor de mezze plank om mee te dippen.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Zelfgemaakte aioli

Duur: 5 min / 1 portie
MENGER – MAATBEKER

Zelf aioli maken is echt veel lekkerder en met de bamix® zo gepiept. Heerlijk voor bij een barbecue, als dip voor frietjes, groenten of brood en als smaakmaker voor op sandwiches. Knoflook is de ster van aioli en geeft de saus zijn kenmerkende smaak!

Ingrediënten

» 200 ml zonnebloemolie
» 4 knoflooktenen
» 1 ei
» 1 eetlepel citroensap
» peper en zout

Bereiding
  1. Rasp de knoflooktenen fijn. Doe alle ingrediënten voor de aioli in de maatbeker. Steek de menger op de bamix®. Zet de bamix® op de bodem van de beker en laat hem draaien op de eerste snelheid. Laat de bamix® op de bodem staan tot er rond de voet een dikke massa ontstaat. Schakel nu naar de tweede snelheid en beweeg naar boven terwijl je langzaam op de massa duwt. Ga daarna nog een paar keer op en neer in de maatbeker zodat alle olie volledig gemengd is.
  2. Breng de zelfgemaakte aioli op smaak met peper en zout. Eventueel kun je meer knoflook toevoegen, maar dat is hoe pittig je de aioli zelf wenst.
  3. Bewaar de zelfgemaakte aioli in een afgesloten pot in de koelkast. Zo blijft hij één week goed.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Sriracha mayonaise

Duur: 5 min / 1 portie
MENGER

Sriracha mayonaise: we zijn er gek op. Lekker bij poké bowls, sushi, kip, zoete aardappel friet of als sausje voor bij de barbecue. Je kunt naar smaak zoveel sriracha aan dit recept toevoegen als je wilt. Hou je van pittig? Voeg dan wat meer aan dit sriracha mayonaise recept toe.

Ingrediënten

» 1 ei
» 300 ml zonnebloemolie
» 2 eetlepels sriracha
» 1 eetlepel witte wijnazijn
» 1 eetlepel citroensap
» 1/2 theelepel Franse mosterd (fijn)
» peper en zout

Bereiding
  1.  Begin met het maken van de verse mayonaise. Doe hiervoor het ei, de zonnebloemolie, witte wijnazijn en Franse mosterd in een mengbeker. Steek de menger op de bamix®. Zet de bamix® op de bodem van de beker en laat hem draaien op de eerste snelheid. Laat de bamix® op de bodem staan tot er rond de voet een dikke massa ontstaat. Schakel nu naar de tweede snelheid en beweeg naar boven terwijl je langzaam op de massa duwt. Ga daarna nog een paar keer op en neer in de maatbeker zodat alle olie volledig gemengd is.
  2. Voeg de sriracha en het citroensap toe. Schakel het toestel aan en meng het geheel nogmaals. Breng de sriracha mayonaise op smaak met peper en zout. Eventueel kun je meer sriracha toevoegen, maar dat is hoe pittig je de mayonaise zelf wenst.
  3. Bewaar de sriracha mayonaise in een afgesloten pot in de koelkast. Zo blijft hij één week goed.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

How to eat verse artisjokken met twee soorten vinaigrette

Duur: 35 min / 4 personen
MULTIMES EN MENGER

Je vraagt je misschien af wat je met zo’n eetbare reuzenbloemkop kunt? Artisjokken zijn namelijk een groente met best een gebruiksaanwijzing. Wat eet je nu wel en niet, hoe maak je hem schoon en wat voor vinaigrette is er lekker bij? We gaan het hier allemaal voor je uitleggen.

Het hart van de artisjok is het lekkerst. In de bloemkop zit zacht vruchtvlees met een iets notige smaak verstopt. Ook kun je een deel van de blaadjes eten. Het makkelijkst is om met je tanden het zachte deel van de blaadjes te schrapen. Serveer ze met twee soorten vinaigrette als een gezond lunch- of voorgerecht.

Ingrediënten

Voor de verse artisjokken

» 4 verse artisjokken
» citroensap
» zout

Voor de mosterdvinaigrette

» 60 ml extra vierge olijfolie
» 1 eetlepel Dijonmosterd
» 1 theelepel wittewijnazijn
» 1 theelepel citroensap
» 1 mespunt kristalsuiker
» peper en zout

Voor de citroenvinaigrette

» 50 ml extra vierge olijfolie
» 25 ml champagne- of witte wijnazijn
» 1/2 ingelegde citroen
»
1 theelepel Dijonmosterd
» 1 mespunt kristalsuiker
»
peper en zout

Bereiding
  1. Snijd de stelen van de artisjokken af. Zet een pan met ruim kokend water op het vuur en voeg wat citroensap en een snufje zout toe. Doe de artisjokken in de pan en zorg ervoor dat ze goed onder water liggen. Kook de artisjokken 30 minuten op middelhoog vuur. Prik voor de zekerheid met een vork in de onderkant van de artisjok om de gaarheid te controleren. Zijn ze zacht? Giet ze dan af en laat ze in een vergiet uitlekken.
  2. Steek de menger op de bamix®. Doe voor de mosterdvinaigrette de wittewijnazijn, citroensap en een snufje zout in een maatbeker. Meng even kort en meng er vervolgens de mosterd doorheen. Blijf mengen en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Breng de vinaigrette op smaak met de suiker en eventueel nog wat peper en zout.
  3. Maak de menger even goed schoon zodat je deze weer kunt gebruiken voor de citroenvinaigrette. Snijd de schil van de ingelegde citroen. Steek het multimes op de bamix®. Voeg de schil van de ingelegde citroen samen met de azijn, mosterd en suiker en een snufje zout aan een maatbeker toe. Maal het geheel met het multimes tot een glad mengsel. Steek de menger op de bamix®. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe en blijf mengen totdat de vinaigrette is gebonden. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout.
  4. Serveer de artisjokken met de twee soorten vinaigrette. De artisjokken zijn lauw het lekkerst. Dip het uiteinde van de blaadjes in de vinaigrette en schraap met je tanden het zachte deel eraf. Doet dit tot alle blaadjes op zijn en je bij het hooi bent. Verwijder het hooi met een scherp mes totdat het artisjokkenhart tevoorschijn komt. Snijd het artisjokkenhart in stukken en dip ook deze in de vinaigrette.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bearnaisesaus

Duur: 20 min / 1 portie saus
MENGER

Bearnaisesaus is erg lekker bij een stuk gebraden of gegrild rundvlees. Het geheim van een goede bearnaisesaus zit hem in de basis. Dit is een ingekookte basissaus die samen met de eieren en boter het verschil maakt. Bearnaisesaus wordt gezien als iets wat moeilijk is om te maken, maar geloof ons… De bamix® menger doet voor dit bearnaisesaus recept het meeste werk!

Ingrediënten

» 4 eidooiers
» 150 g roomboter
» 75 ml witte wijn
» 75 ml witte wijnazijn
» 10 g dragon
» 2 sjalotten
» 5 peperkorrels
» peper en zout

Bereiding
  1. Snijd de sjalotten in ringen en snijd de helft van de dragon grof. Doe de sjalotten en dragon samen met de witte wijn, witte wijnazijn en peperkorrels in een steelpannetje. Laat alles inkoken tot de helft. Zeef het vocht en vang het op.
  2. Laat de boter in een andere pan smelten.
  3. Steek de menger op de bamix®. Meng de castric met de eidooiers en een snufje zout in een steelpan en verhit al kloppend met de bamix® op middelhoog vuur. Meng net zo lang totdat het mengsel dikker begint te worden.
  4. Haal de steelpan van het vuur en giet de inhoud over in een maatbeker. Voeg dan al kloppend met de bamix® beetje bij beetje de gesmolten boter toe.
  5. Hak de overige dragonblaadjes fijn. Meng deze door de bearnaisesaus en breng op smaak met peper en zout. Serveer de bearnaisesaus direct of houdt hem warm in een thermoskan.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden