Kruidensalsa

Kruidensalsa

“LIVE LIFE WITH A LITTLE SPICE”

Ingrediënten (voor 4 personen):

» 2 rode Spaanse pepers

» 1 tomaat

» 1 teentje knoflook

» 30 g gesneden rode ui

» 1 bosje koriander

» 1 bosje verse peterselie

» 1 tl komijnpoeder

» sap van een halve limoen

» 2 el olijfolie

» peper en zout

Bereiding

Verwijder de zaadjes zorgvuldig uit de pepers.

2 Snijd de pepers, rode ajuin en tomaat in 2 stukken.

3 Hak de knoflook, koriander en peterselie fijn met behulp van de bamix (process molen).

4 Voeg nu alle ingrediënten (pepers, rode ajuin, tomaat, knoflook, koriander, peterselie, olijfolie, komijnpoeder en limoensap) samen in een grote beker en mix goed met de bamix.

5 Breng de salsa op smaak met zout en peper en meng het geheel nogmaals met de bamix.

 

homemade mayo/ketchup

Homemade mayo/ketchup

“Ketchup or mayo? Or… Both!”

Ingrediënten mayo (voor 2 personen):

» 1 ei

» 1 el natuurazijn

» 1 el mosterd

» 350 ml arachideolie

» ½ citroen

» Peper

» Zout

Ingrediënten ketchup (voor 2 personen):

» 50 g suiker

» een scheutje water

» 1 dl sherry azijn

» 40 g geconcentreerde tomatenpuree

» 3 tomaten

» ½ ui

» ½ rode paprika

» ½ kruidnagel

» ½ kl korianderzaad

» snuifje cayennepeper

» 1 kl maïzena

Bereiding mayo

1 Doe de olijfolie in de smalle hoger beker (voldoende hoeveelheid zodanig de bamix volledig onder de olie staat).

Voeg de azijn, de mosterd en het sap van de halve citroen toe.

3 Meng gedurende 10 sec met de Bamix (start op de bodem met de bamix en maak een trage beweging naar boven. Zeker niet roeren).

Tip: wanneer de mayonaise te dik is, kan je wat extra azijn of citroensap toevoegen om te verdunnen.

 

Bereiding ketchup

1 Doe de suiker met een scheutje water in een kookpot. Breng het mengsel aan de kook op een matig vuurtje. Let hierbij vooral op dat het niet doorkookt tot karamel.

2 Pel de ui en snijd hem in grove stukken. Snijd ook de tomaten grof.

3 Snijd de halve rode paprika in stukken en verwijder de zaden.

4 Voeg de stukken ui, tomaat en paprika toe aan het kokende water. Roer goed en laat enkele minuten stoven.

5 Voeg de azijn, kruidnagel en cayennepeper toe (voorzichtig: cayenne is erg pikant).

6 Maal de korianderzaadjes fijn met de bamix en voeg toe.

7 Laat de saus een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Roer regelmatig even om.

8 Voeg de tomatenpuree toe en mix het geheel met de bamix.

9 Zeef het mengsel.

10 Los een lepeltje maïzena op in wat water en meng het onder de saus. Meng alles een laatste keer goed door elkaar en laat nog even doorkoken.

11 Zodra je de gewenste dikte bekomt, giet je de saus met behulp van een trechter in een fles. Houd er rekening mee dat de saus nog iets dikker wordt wanneer ze afkoelt.

12 Laat de saus afkoelen alvorens je de fles sluit.

scampi's

Chimichurri

Chimichurri

“LIVE LIFE WITH A LITTLE SPICE”

Ingrediënten (voor 6 personen):

» 1 bos bladpeterselie

» 1/2 bos koriander

» 3 el olijfolie

» 1 grote limoen of citroen

» 4 teentjes knoflook

» 1/2 theelepel zeezout

» 1/2 chilipeper of een snuifje rode peper (optioneel)

» 2 el verse oregano bladeren

Bereiding

Voeg de peterselie, oregano, koriander, olijfolie, knoflook en limoen of citroensap toe in een kom en mix het met de bamix.

Breng op smaak met het zeezout. Pas de kruiden aan uw smaak aan door meer zeezout, extra limoensap en chilipeper toe te voegen.

Serveertip

Serveer de chimichurri samen met scampi’s.

 

Spread (broccoli, pompoen of paprika)

Spread (broccoli, pompoen of paprika)

“Met je bamix is het zo gefixt.”

Ingrediënten

» 1 ajuin

» 1 teentje look

» Verse kruiden

» 3/4 kop plattekaas

» Broccoli, pompoen of paprika

Bereiding

1 Stoom de groenten gaar.

2 Voeg de ajuin, de look, verse kruiden en plattekaas in een grote kom.

3 Voeg de gestoomde groenten toe.

4 Mix tot een spread.
Smakelijk!

Baba Ganoush

Baba Ganoush

“Heerlijk met een salade.”

Ingrediënten

» 500-600 gr aubergine

» 2-3 teentjes knoflook

» 60 ml lichte tahin (lichte is het beste, maar als je dat niet kunt vinden is gewone ook goed)

» ½ theelepel komijnpoeder

» 4-5 eetlepels versgeperst citroensap

» Scheutje extra vergine olijfolie

» Takje verse platte peterselie (om te garneren)

» Handvol granaatappelpitjes (om te garneren)

Bereiding

1 Verhit de grill voor tot middelhoog.

2 Prik de schil van de aubergines rondom in met een vork – hierdoor kan het vocht eruit lopen. Leg ze op de met aluminiumfolie beklede bakplaat en laat deze ca. 18-20 minuten onder de grill staan totdat de schil van de aubergines is verbrand.

3 Maak je geen zorgen als ze er zwart uitzien! Laat de grill aan staan. Laat de aubergine iets afkoelen, houd ze onder de kraan met koud water. Daarna kun je de schil er eenvoudig af pellen. Gooi de schil weg en doe het vruchtvlees in een kom. Snijd het met mes en vork in kleinere stukjes en verwijder overtollig vocht met een aantal vellen keukenpapier.

4 Leg de gepelde tenen knoflook op een bakplaat en zet deze 2-3 minuten onder de grill totdat ze geroosterd zijn. Houd ze in de gaten, want voor je het weet zijn ze zwart. Knijp ze uit boven de kom met de aubergine. Voeg de tahin, het komijnpoeder en ¾ theelepel zeezout toe en meng dit alles goed door elkaar. Zet de kom in de koelkast totdat je de baba ganoush wilt gaan serveren – dit is belangrijk omdat het mengsel hiervan dikker wordt.

5 Schep de baba ganoush vijf minuten voordat je hem wilt serveren met het citroensap in de keukenmachine en laat deze draaien totdat je een grotendeels glad mengsel hebt met nog een paar stukjes erin. Schep de baba ganoush in een schaaltje en sprenkel er wat olijfolie overheen. Serveer hem met pittige zongedroogde tomaten en strooi er wat pijnboompitten overheen.

Smakelijk!

Tip

» Dien de baba ganoush op met een salade van komkommer, tomaat, rode ui, peterselie en citroensap voor een snelle en eenvoudige maaltijd.

Tomaten kruiden

Tomaten kruiden

“Verse kruiden, makkelijk en snel gemaakt in je eigen keuken.”

Ingrediënten

» Velletjes van tomaten

Bereiding

1 Verzamel de tomaten velletjes en plaats dehydratatie vellen.

2 Droog de velletjes uit op 135 graden voor 8 tot 12 uur.

3 Zorg ervoor dat ze knapperig en niet meer nat zijn.

4 Voor het poeder: mix de gedroogde tomatenvellen tot poeder. Bewaar ze in een kruidenpotje.

5 Voor de vlokken: Mix de gedroogde tomatenvellen heel kort tot vlokken. Bewaar ze in een kruidendoosje.

Smakelijk!

Avocadodip

Avocadodip

“Zet binnen 5 minuten deze lekkere smeuïge avocadodip op tafel. “

Ingrediënten

» 60 gr natuuryoghurt

» 1 rijpe avocado

» 1 eetlepel vers limoensap

» 1 teentjes knoflook

» Verse koriander (versnipperd)

» Peper en zout

Bereiding

1 Voeg de rijpe avocado, de knoflook, de yoghurt en het verse limoensap samen in een beker en mix het geheel met het bamix multimes tot je een gladde structuur krijgt.

2 Zorg ervoor dat u goed op en neer gaat om alles te kunnen fijnhakken.

3 Breng vervolgens op smaak met peper en zout en leg er de koriander bovenop.

Smakelijk!

Mangodipsaus

Mangodipsaus

“Een heerlijke dipsaus op basis van mango. In enkele minuten klaar.”

Ingrediënten

» 1 mango

» 60 gr mayonnaise

» 3 eetlepels mosterd

» 1 theelepels chilivlokken

» 1 eetlepel (15 ml) citroensap

» zout (naar smaak)

Bereiding

1 Snij de mango in stukken en doe hem in de bamix kruik of SliceSy.

2 Voeg alle andere ingrediënten toe en mix goed tot een gladde massa.

3 Voeg zout toe naar smaak.

3 Serveer met crackers, stukjes kip, frietjes, …

Smakelijk!

Komkommerhummus

Komkommerhummus

“Hmmm Hummus, niet alleen lekker maar ook makkelijk te maken en vooral SUPER gezond.”

Ingrediënten

» 250 gr kikkererwten

» 2 takjes verse dille

» ½ komkommer

» 2 eetlepels citroensap

» 1 eetlepel olijfolie

» 2 eetlepels tahini

» 1 teentje look

» peper en zout (naar smaak)

Bereiding

1 Doe alle ingrediënten in de SliceSy en meng tot een gladde massa.

2 Doe de hummus in een serveer kommetje.

3 Garneer met wat olijfolie en een takje verse dille.

Smakelijk!

Tips

» Als de hummus te waterig is kan je extra kikkererwten toevoegen.

» Is hij te dik? Voeg dan wat meer komkommer of water toe.

» Je kan de hummus tot 5 dagen bewaren in een afgesloten container in de koelkast.

Pindakaas

Pindakaas

“Zelf pindakaas maken? Peanuts!”

Ingrediënten

» 300 gr ongezouten pindanoten

» 1 theelepel zout

» 2 eetlepels honing

» 1 tot 3 theelepels arachideolie

Bereiding

1 Rooster de pindanoten enkele minuten onder de grill. Mix de noten met je bamix tot je een gladde pasta bekomt.

2 Voeg indien nodig wat arachideolie olie toe om de pasta wat meer lopend te maken.

3 Voeg zout en honing toe naar eigen smaak.

Smakelijk!