Gebak met paaseitjes, ganache met witte chocolade en pistachenootjes

Gebak met paaseitjes, ganache met witte chocolade en pistachenootjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

» 120g suiker
» 200g bloem
» 120g zwarte chocolade
» 100ml room
» 2 eiwitten
» 3 volledige eieren
» 7g gist
» 100g boter (+ enkele grammen om de vorm in te boteren)
» 350g witte chocolade
» 140g pistachenootjes
» 250g paaseitjes
» 3 koffielepels kaneel
» 1 snufje zout

Bereiding

Voor het gebak :

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Klopt de eiwitten – samen met het snufje zout – tot sneeuw met behulp van de bamix klopper. Zet aan de kant.
  3. Klop de volledige eieren samen met de suiker tot je een mousse bekomt.
  4. Voeg de bloem en de gist toe en meng opnieuw.
  5. Laat de boter lichtjes smelten en voeg toe aan het deeg. Meng alles opnieuw.
  6. Voeg de opgeklopte eiwitten toe en meng, maar deze keer met een spatel.
  7. Laat de zwarte chocolade au bain-marie smelten, samen met 30 ml room (voeg nog iets meer room toe als dit nodig blijkt te zijn).
  8. Voeg de gesmolten chocolade onmiddellijk bij het deeg, nog altijd met een spatel, en meng.
  9. Rasp een handjevol paaseitjes en voeg deze ook toe aan het deeg.
  10. Om een volledig glad deeg te bekomen, gebruik je het bamix mengstukje. Meng enkele seconden om het perfecte deeg te bekomen.
  11. Boter een bakvorm in en giet het deeg hierin.
  12. Zet 20 à 25 minuten in de oven (hou dit goed in de gaten, want kan verschillen van oven tot oven). Het gebak is klaar als je er een mes terug proper kunt uithalen.
  13. Laat afkoelen op een rooster.

Voor de ganache met witte chocolade :

  1. Eens het gebak is afgekoeld, start je met het bereiden van de ganache met witte chocolade. Laat de witte chocolade au bain-marie smelten, samen met 70 ml room.
  2. Laat het gebak op het rooster staan en plaats het bijvoorbeeld in een afwasbak. Giet de ganache over uw gebak, tot het helemaal bedekt is.
  3. Mix de pistachenootjes, samen met de paaseitjes en de kaneel in de bamix processor.
  4. Breng dit mengsel aan op de randen van het gebak.
  5. Plaats het gebak voorzichtig op een bord en zet gedurende enkele uren koel.
  6. Serveer !

Paasijsje met bierkaramelnootjes en gerookte chocoladesaus

Paasijsje met bierkaramelnootjes en gerookte chocoladesaus

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor het roomijs

» 1 stokje vanille

» 250 ml room

» 150 gr. witte suiker

» 4 eierdooiers

 

Voor de gekarameliseerde biernootjes

» 50 ml bruin bier

» 100 gr. witte suiker

» 1 snuifje zeezout

Voor de smokey paasei chocoladesaus

» 100 gr. paaseitjes, in dit recept: praliné en mokka

» 50 ml room

Slagroom

» 125 ml. room

» 15 gr. suiker

Afwerking

» Verse tijmblaadjes

» Vers geklopt slagroom

» Beef jerky voor de durvers

Bereiding

Voor het roomijs

  1. Snij het vanillestokje open en voeg het merg toe aan de melk terwijl je die op een laag vuurtje laat verhitten. Op deze manier kan de vanillesmaak mooi infuseren in de melk. Zorg dat de melk het kookpunt net niet bereikt.
  2. Klop ondertussen de room tot slagroom met de bamix klopper tot room. Klop in een andere kom de eigelen op samen met de suiker tot je een dikke bleekgele massa bekomt.
  3. Giet voorzichtig al kloppend in een dunne straal de melk bij het dooiermengsel. Schep de slagroom er voorzichtig door tot je een homogeen mengsel bekomt.
  4. Plaats de mengeling gedurende 3u in de koelkast zodat het goed koud heeft.
  5. Giet de mengeling in de ijsmachine en laat het ijs al roerend bevriezen. Afhankelijk van het toestel kan dit 25-50 minuten duren.
  6. Neem een spatel en schep het ijs in een propere doos. Plaats in de vriezer tot je de ijs nodig hebt (maximum 1 week).
  7. Haal 15 min. voor serveren het ijs uit de koelkast om deze eenvoudig te kunnen scheppen. Werk met een lepel die je opwarmt in warm water.

Voor de gekarameliseerde nootjes

  1. Kook het bier samen met de suiker tot je een stroperige karamel bekomt.
  2. Blijf roeren tot het vocht is verdampt.
  3. Hak de noten grof met de bamix foodprocessor en voeg toe aan de karamel. Roer goed door en giet uit op een bakpapier besprenkel met wat grof zeezout.
  4. Laat het geheel afkoelen en harden. Hak vervolgens opnieuw met de food processor tot de gewenste structuur.

Voor de gerookte chocoladesaus van paaseitjes.

  1. Plaats rookhout tussen de kolen van je BBQ.
  2. Zet een pot met water op tot deze het kookpunt heeft bereikt.
  3. Voeg de chocolade toe in een vuurvast potje en plaats in het kokend water om de chocolade eitjes au bain marie te smelten terwijl het lichtjes een rooksmaak opneemt. Roer er zachtjes de room doorheen.

Afwerking

  1. Voeg de room toe aan een maatbeker samen met de suiker. Plaats de klopper op de bamix staafmixer en klop de room op tot deze in stijve pieken blijft staan.
  2. Neem een bord en leg hierin een laagje bierkaramel nootjes. Serveer daar bovenop enkele bolletjes vers roomijs en overgiet met de gerookte chocolade eitjes saus.
  3. Besprenkel met wat fijngesnipperde blaadjes tijm en verse slagroom geklopt met de bamix klopper.
  4. Voor de durvers: mix in de foodprocessor een stukje beef jerky. Hierdoor valt het uiteen in haar en kan je dit gebruiken als extra garnituur voor een zoutige component.

 

Smakelijk!

 

Kriekencake

Kriekencake

“Be the cherry on top of your day”

Ingrediënten
» 150 gram boter, kamertemperatuur
» 150 gram suiker
» 2 eieren, kamertemperatuur
» 200 gram zelfrijzende bloem, + 1 eetlepel
» 700 gram krieken op sap (350 gram uitgelekt)
» geschaafde amandelen, optioneel

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180
  2. Vet een cakeblik/springvorm (de mijne heeft een diameter van ongeveer 22 cm) in met boter. Doe één eetlepel bloem in de bakvorm en verdeel zodat er overal een dun laagje bloem zit. Klop het overtollige bloem uit de vorm.
  3. Doe de boter en suiker in een grote kom en mix met behulp van het klopper-opzetstukje voor drie minuten goed door, zodat het geheel wat luchtiger wordt.
  4. Voeg één voor één de eieren toe aan het mengsel tot alles een glad deeg vormt;
  5. Doe de bloem samen met het bakpoeder (of als je zelfrijzende bloem hebt, kan je het bakpoeder weglaten) bij het beslag en roer door met een garde. Mix tot alles gemend is, maar niet te lang!
  6. Doe de krieken in een zeef en laat ze goed uitlekken. Meng er de eetlepel bloem onder en verdeel goed over de krieken. Zo zakken ze tijdens het bakken niet naar de bodem.
  7. Doe het beslag in de bakvorm en strijk glad met een mes of spatel. Heb je nog wat amandelschilfers, kan je deze nu er over strooien.
  8. Zet in de oven (onderaan) voor ongeveer 60 minuten.
  9. Wordt de cake te snel bruin, dek dan af met twee laagjes aluminium folie.
  10. Check vanaf 50 minuten of je cake al gaar is, elke oven is anders! Gebruik een tandenstoker om te kijken of het beslag nog lopend is. Zo niet, haal de cake uit de oven en laat eerst 5 minuten afkoelen alvorens je hem verder laat afkoelen uit de vorm.

Valentine cupcake baking box

Valentijnscupcakes met Nutella en frambozen

Valentine cupcake

Valentijnscupcakes met Nutella en frambozen

Ingrediënten (voor 12 tot 16 cupcakes)

Voor de cupcakes:

» 3 eetlepels kokos- of lijnzaadolie
» 110g ongezouten boter, gesmolten en enigszins afgekoeld
» 90g halfzoete chocoladeschilfers
» 200g kristalsuiker
» 2 grote eieren + 1 grote eierdooier, op kamertemperatuur
» 1 tl vanille
» 100g bloem + 2 el extra
» 2 ½ tl bakpoeder
» 50g cacaopoeder
» 1/2 tl zout
» 250gr volle zure room
» 120 ml warme koffie of heet water

 

Voor de vulling:

» 75gr Nutella

 

Voor de frambozencrème:

» 300g bevroren frambozen
» 2 el citroensap
» 200g ongezouten boter, kamertemperatuur
» 1/2 tl zout
» 400g poedersuiker, gezeefd
» 1 el volle room of slagroom
» 50g verse frambozen voor de afwerking
Bereiding

Voor de cupcakes:

1 Verwarm de oven voor op 180°. Bespray een muffinvorm met anti-aanbakspray of vet ze in met boter en bloem.
2 Smelt de olie, boter en chocolade samen in de magnetron. Verwarm telkens 30 seconden en roer elke keer. Je kunt de olie, boter en chocolade ook op zeer laag vuur op de kookplaat smelten. Klop het mengsel tot het helemaal glad is met het klopper-opzetstukje en laat afkoelen.
3 Meng de bloem, bakpoeder, cacaopoeder en zout in een middelgrote kom. Roer alles goed door elkaar en zet opzij.
4 Klop in een grote kom de eieren, dooier, suiker en vanille samen tot het glad is. Voeg de gemengde natte ingrediënten toe en klop tot een glad mengsel. Voeg de helft van het bloemmengsel toe en vervolgens de helft van de zure room. Herhaal het proces totdat alles is toegevoegd en gemengd – roer dan snel de hete koffie of water erin. Het is belangrijk om hier niet te veel te mixen!
5 Verdeel het beslag in je cupcakevorm. Vul de vakken niet volledig op, maar ongeveer 3/4de. Bak gedurende 16-18 minuten, of totdat een tandenstoker in het midden er schoon uit komt.
6 Koel volledig alvorens te vullen met Nutella en glazuur. Eenmaal afgekoeld, gebruik een klein scherp mes om een gaatje in het midden van elke cupcake te maken; gooi het uitgesneden cakestuk niet weg! Vul elk gat met twee theelepels Nutella en bedek het vervolgens opnieuw met het uitgesneden stuk cupcake. Zet opzij.

 

Voor de frambozenbotercrème:

1 Combineer de frambozen en het citroensap in een kleine steelpan en laat sudderen op middelhoog vuur. Roer het mengsel af en toe om met een houten lepel, totdat het gedeeltelijk is ingekookt, de frambozen zacht genoeg zijn geworden om moeiteloos te pureren en het mengsel eruit ziet als frambozenjam. Laat het mengsel volledig afkoelen voordat je het gebruikt.
2 Doe de zachte boter in een grote kom. Gebruik het klopper-opzetstukje of de SliceSy om de boter te mixen tot die glad is, ongeveer 2 minuten. Voeg de frambozenpuree toe en klop tot het volledig gemengd is, ongeveer 1 minuut
3 Voeg de banketbakkerssuiker toe per 100 gram en meng op lage snelheid. Zodra alle suiker is toegevoegd, voeg je de room en het zout toe en klop je 2 minuten op hoge snelheid – dit verdikt het glazuur en maakt het lekker luchtig. Glazuur de cupcakes zoals gewenst.

Irish coffee met crispy chocoladekoekjes

Irish coffee met crispy chocoladekoekjes.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Ingrediënten voor de chocoladekoekjes

» 200 g witte chocolade

» 70 g rice krispies

» grof zeezout

 

Ingrediënten voor de Irish coffee (goed voor 1 persoon)

» 60 ml whisky

» 1 el rietsuiker

» 150 ml sterke koffie

» 60 ml verse room (40% vetgehalte)

Bereiding

Voor de chocoladekoekjes

1 Smelt de witte chocolade in een pannetje.

2 Roer er voorzichtig de rice krispies doorheen.

3 Verdeel met behulp van een lepel in kleine porties en leg ze op een met vershoudfolie bedekte schotel. Bestrooi de koekjes met grof zeezout.

4 Plaats in de vriezer zodat ze mooi uitharden.

5 Haal de koekjes een tiental minuten voor je ze wenst te serveren uit de vriezer.

 

Voor de Irish coffee

1 Maal de koffiebonen fijn met de bamix hakmolen. Maak een sterke tas koffie.

2 Klop de room lobbig met behulp van de bamix klopper.

3 Warm de whisky op in een pannetje, los er de suiker in op. Flambeer indien gewenst.

4 Doe de wisky in een feestelijk glas. Giet er voorzichtig de hete koffie bij. Giet er de room op. Serveer samen met enkele heerlijk krokante chocoladekoekjes.

 

Tips

Gebruik de bolle kant van een lepel, om je koffie en room in te schenken. Op die manier mengt de room zich niet met de koffie en krijg je mooiere laagjes.

Ultieme chocolade milkshake

Ultieme chocolade milkshake

“Chocolate milkshake is nature’s way of making up for Mondays”

Ingrediënten voor 2 personen

 

Voor het glas:

» 3 repen pure chocolade

» 10 cl room

 

Voor de milkshake:

» 20 cl melk

» 10 cl room

» 3 repen pure chocolade

» 4 bollen chocolade-ijs

 

Voor de afwerking:

» een tiental zandkoekjes

» 30 g marshmallows

 

Bereiding

Voor het glas:

1 Neem een steelpan en smelt de pure chocolade samen met de room op middelhoog vuur.

2 Neem de vier glazen, hou ze schuin en draai ze rond terwijl je de gesmolten chocolade over de binnenkant van het glas verdeelt.

3 Zet even opzij.

 

Voor de milkshake:

1 Neem een steelpan en smelt de pure chocolade samen met de room op middelhoog vuur.

2 Giet de melk in een mengkom en voeg er het chocolade-ijs aan toe. Mix met de bamix ( menger mesje).

3 Voeg aan het geheel nu de gesmolten chocolade toe en meng nogmaals met behulp van de bamix (klopper mesje).

 

Voor de afwerking:

1 Gebruik de bamix processormolen om de koekjes te verkruimelen, maar let op dat je nog wat grovere stukken behoudt.

2 Neem de glazen en ga met de rand door de gesmolten chocolade.

3 Doe de koekjes in een kom en draai nu je glazen met chocolade rand door de koekjes zodat de bovenkant volledig bedekt is.

4 Werk af met marshmallows, brand ze even kort en serveer meteen.

Gegrilde perziken met meringue en karamelsaus

Gegrilde perziken met meringue en karamelsaus

Life is as peachy as you make it

Ingrediënten voor 4 personen

» 4 perziken

 

Voor de meringue:

» 2 eieren

» 110 g kristalsuiker

 

Voor de karamelsaus:

» 5 el witte basterdsuiker

» 5 el zuiver water

» 2,5 dl room

Bereiding

Gegrilde perziken:

Steek de barbecue aan en laat de temperatuur oplopen tot 220°C.

2 Halveer en ontpit de perziken.

3 Grill de gehalveerde perziken ongeveer 8 à 10 minuten op de barbecuerooster.

Tip: je kan de perziken ook grillen met wat olie in een grillpan.

 

Meringue:

Verwarm de oven voor op 160°C.

2 Scheid het eiwit netjes van de eidooiers.

3 Klop de eiwitten schuimig met behulp van de bamix klopper en voeg geleidelijk aan de suiker toe.

4 Spatel het mengsel netjes op de perziken.

5 Steek de perziken met de meringue nog even kort onder een hete ovengrill, zodat het een mooi bruin kleurtje krijgt.

 

Karamelsaus:

Laat de suiker en het water langzaam koken tot karamel.

2 Eens je een mooie lichte amberkleurige karamel hebt, mag je het vuur uitzetten en het mengsel blussen met de room.

3 Laat vervolgens even afkoelen voor je de saus op de perziken giet.

4 Serveer de perziken met de merengue en ietwat afgekoelde karamelsaus.

Bananenijs met stukjes walnoten en chocolade topping

Bananenijs met stukjes walnoten en chocolade topping

“Chocolate makes everything better”

Ingrediënten voor 4 personen

» 4 rijpe bananen

» 2 el honing

» 2 tl vanillepoeder

» 2 repen donkere chocolade

» 50 g walnoten (ongezouten)

Voorbereiding

Schil de bananen en snijd ze in grote stukken.

Steek de stukken in een diepvrieszak en vries voor minimum 5 uur in.

Bereiding

Mix de grote stukken ingevroren banaan met de bamix (multimes).

2 Voeg de honing en het vanillepoeder toe en mix het geheel tot een gladde massa.

3 Gebruik de bamix SliceSy om de walnoten en chocolade in fijne stukjes te verkrijgen.

4 Haal de walnoten nog even door het ijs.

5 Voeg de stukjes chocolade toe als topping bij het opdienen van het ijs.

Honing-pistache frozen yoghurt bark

Honing-pistache frozen yoghurt bark

Work hard, snack often

Ingrediënten voor 4 personen

» 240 ml Griekse yoghurt met vanille

» 80 g pistachenoten

» 2 tl honing

Bereiding (15 min. – 2u in de diepvries)

Neem een met bakpapier beklede bakplaat en smeer de Griekse yoghurt er met behulp van een spatel in een dikke laag op.

Doe 60 g pistachenoten in een grote beker en mix deze met de bamix.

Neem nu de toppings en verdeel over de uitgesmeerde yoghurt.

Werk af met wat honing swirls en extra pistachenoten.

Neem nu wat huishoudfolie en dek de yoghurt bark af en plaats voor minstens 2 uur in de diepvriezer.

Haal de bark uit de diepvriezer en breek in ongelijke stukken.

Red velvet-chocolademouse trifle

Red velvet-chocolademousse trifle

“For someone as sweet as chocolate”

Ingrediënten voor 4 personen

Red velvet cake

» 350 gram zelfrijzende bloem

» 2 el cacaopoeder

» 1 mespunt zout

» 300 g witte suiker

» 240 ml zonnebloemolie

» 2 eieren, kamertemperatuur

» 2 el vanille-extract

» 2,5 eetlepel rode voedselkleurstof

Chocomouse:

» 30 g boter

» 20 g suiker

» 50 ml room

» 100 g chocolade

» 2 eigelen

» 4 eiwitten

Mascarpone slagroom:

» 250 ml slagroom

» 2 el vanillesuiker

» 450 gram mascarpone, kamertemperatuur

» snuifje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Maak de red velvet cake:

Vet twee cakevormen in met olijfolie en veeg de overtollige olie af met papier. Zet opzij.

Zeef in een grote kom de bloem, cacaopoeder en het zout.

Klop de suiker en olie op met de bamix voor +/- 30 seconden op. Voeg de eieren en vanille toe. Mix opnieuw met de bamix op gemiddelde snelheid. Voeg de rode kleurstof toe en mix opnieuw tot het goed is verwerkt.

Voeg bij het suiker- en ei mengsel afwisselend een deel van het bloemmengsel toe tot het een glad mengsel wordt.

Verdeel het beslag gelijkmatig over beide bakvormen. Bak gedurende 20 minuten. Laat 10 minuten afkoelen.

Maak chocomouse:

Smelt de boter en de chocolade op een laag vuurtje gedurende een minuut.

Giet de room erbij.

Klop met de bamix de eiwitten samen met de suiker op. Doe de eigelen bij het chocolademengsel (kamertemperatuur) en meng eronder.

Voeg het opgeklopte eiwit voorzichtig bij het chocolademengsel.

10 Laat gedurende 2 uur opstijven in de koelkast.

Maak de mascarpone slagroom:

11 Terwijl de chocomousse afkoelt, mix de mascarpone, room, vanille en suiker samen op een langzame manier tot ze een vloeiend mengsel worden. Verhoog de snelheid tot hoog en mix net zo lang tot er stijve pieken ontstaan.

Serveren:

12 Giet 1 kopje chocomousse in de bodem van de schaal. Laat het laagje in de koelkast opstijven tot het volledig afgekoeld is, ongeveer 1 uur. Koel ook de resterende chocolademousse in de koelkast.

13 Snijd ondertussen de taarten in stukken van 1cm (of breek ze met de handen voor een rustieker uiterlijk), en zorg ervoor dat alle kruimels bewaard blijven.

14 Wanneer de chocolademousse-laag is aangebracht, bedek je deze met de taartstukjes. Breek sommige stukken in kruimels om een stevige laag te creëren.

15 Verdeel met een spatel 1,5 kopje mascarpone room over de taartlaag. Herhaal dit proces en laat elke chocolademousse-laag volledig opstijven, totdat je de bovenkant van je kleine schaaltje bereikt. Werk af met een slagroom laag en garneer naar wens.

16 Dek de trifle af en laat hem minstens 2 uur in de koelkast opstijven, bij voorkeur ’s nachts zodat de lagen in elkaar overlopen.

17 Haal de trifle uit de ijskast en besprenkel het met de overige red velvet kruimels.

red velvet