Geroosterde pastinaaksoep

Geroosterde pastinaaksoep met citroen en rozemarijn

For each mouth, a different soup

Ingrediënten voor 4 personen

» 800 g pastinaak

» 1 bol knoflook

» 40 g amandelschilfers

» 40 g zonnebloempitten

» 1 ui

» 1 bussel rozemarijn

» 1 l groentebouillon

» 1 citroen

» 100 ml olijfolie

» peper en zout

» enkele sneetjes brood

 

Bereiding (35 min.)

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem de knoflook en wat aluminiumfolie. Wikkel de knoflook samen met wat olijfolie in de folie en rooster voor zo’n 30 minuten in de oven.

Snijd de pastinaak in grove stukken. Pel en snipper de ui, fruit hem glazig in olijfolie in een soeppan en voeg deze samen met de grote stukken pastinaak en de bouillon toe. Laat het geheel zo’n 25 minuten koken en mix de soep fijn met de bamix.

Pel nu de geroosterde knoflook en mix deze door de soep met behulp van de bamix.

Snijd het brood in grove stukken en bak goudbruin in wat olijfolie.

Schep de soep op en dresseer met de amandelschilfers en de broodcroutons. Werk af met wat rozemarijn, citroensap en extra druppels olijfolie.

Hartige mini-eclairs met ricotta

Hartige mini-eclairs met ricotta, lente-ui, prei en champignons

I WANT TO D’ECLAIR MY LOVE FOR YOU

Ingrediënten

» 175 g tarwebloem

» 75 g ongezouten boter (of margarine)

» 175 ml water

» 1 mespunt zout

» 4 eieren

» 100 g Parmigiano Reggiano

» 6 walnoten

» 1 lente-ui

» 12 champignons

» 500 g ricotta

» 100 g prei

Bereiding

Zeef de bloem boven een kom. Smelt de boter met het water en zout in een pan op zacht vuur. Breng aan de kook en voeg de bloem eraan toe. Zet het vuur weer zachter en roer met een lepel tot een stevige, glanzende deegbal die loskomt van de pan. Kook 2 min en doe het deeg in een beslagkom. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop ¾ van de eieren los in een aparte kom. Schenk beetje bij beetje de losgeklopte eieren bij het afgekoelde deeg en klop het er met de bamix door. Het beslag moet glanzend zijn, maar wel stevig genoeg om te spuiten.

Vul een spuitzak met het beslag. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat strepen van 6 cm lang. Houd voldoende tussenruimte want ze worden bijna 2 keer zo groot.

Splits het resterende ei en klop de eidooier op met de bamix. Rasp de kaas. Bestrijk de eclairs voorzichtig met de eidooier en bestrooi met ⅓ van de kaas. Bak de eclairs ca. 15 min in het midden van de voorverwarmde oven.

Zet de oven op 180 °C en bak ze nog ca. 10 min.

Zet de oven uit en laat ze nog 30 min. in de oven afkoelen. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.

Snijd de lente-ui en prei fijn. Snijd de champignons in vier partjes en stoof alles zachtjes aan in een pan.

Meng de ricotta met de rest van de kaas, de lente-ui, de prei en champignons.

Breng op smaak met peper en zout. Snijd de eclairs in de lengte open en vul ze met de ricotta mengeling.

10 Plet de walnoten en garneer met gecrunchte walnoten.

falafel

Falafels met yoghurt dip

Falafels met yoghurt dip

“I’VE FALAFEL IN LOVE”

falafel

Ingrediënten

» 500 g gedroogde kikkererwten

» 1 sjalot (of een kleine ui)

» 2 teentjes look

» 1 takje munt

» enkele takjes koriander

» 1 koffielepel tandoori-pasta (naar smaak)

» 1 snuifje komijnpoeder (naar smaak)

» 1 snuifje Chilipoeder

» enkele druppels sesamolie

» 1 snuifje zout

» 250 g Griekse yoghurt

» ½ teentje look (naar smaak) 

» 15 g sesamzaadjes

Ingrediënten

» Een bamix multimes

» Een bamix Slicesy met fijne rasp

» Een friteuse met arachideolie

falafel

Voorbereiding

Giet de gedroogde kikkererwten in een pot en schenk er koud water over tot ze ruimschoots kopje onder gaan. Laat de kikkererwten een nacht weken.

Giet het water uit de pot met geweekte kikkererwten. Spoel ze even onder stromend water en laat de erwten goed uitlekken.

Mix de kikkererwten met de bamix (multimes).

Pel de look, en plet het teentje tot pulp. Pel de sjalot.

Spoel de munt en de koriander en pluk de blaadjes en fijnste takjes los.

Doe de lookpulp, de sjalot en de verse kruiden bij de gemalen kikkererwten.

Geef de bereiding extra smaak met wat tandooripasta, een snuifje zout, een snuifje komijnpoeder en een klein beetje chilipoeder.

Voeg ten slotte voorzichtig een scheutje sesamolie toe, voor een zachte ‘geroosterde’ smaak.

Laat de machine opnieuw op volle toeren draaien tot de kruiden en specerijen fijngemixt zijn in het mengsel. Schep tussendoor even door de kikkererwtenpasta, zodat de volledige inhoud van de pot perfect gemengd is.

Zet de falafel-mix in de koelkast en bereid de yoghurtdip.

De yoghurtdip

Schenk de romige Griekse yoghurt in een potje.

Pel de portie look. Spoel een beetje koriander en voeg beiden toe aan de yoghurt.

Mix alle ingrediënten in de yoghurt. 

Verhit een kleine pan en strooi er de sesamzaadjes in. Wacht tot ze knisperen en strooi nadien de geroosterde zaadjes in de yoghurt.

Bakken en serveren

Alvorens je gaat bakken rol je de falafels van 2 tot 3 centimeter diameter en verzamel de balletjes op een bord. 

Verhit het frituurvet tot 180°C. 

→ Tip: Vermijd dat de balletjes elkaar raken. 

De falafels zijn goudgeel en gaar na een bakbeurt van enkele minuten. 

Serveer de warme falafels met een potje van de kruidige yoghurtdip en pitabrood.

falafel

Drie kazen- en uien muffins

Drie kazen- en uien muffins

“The secret ingredient is always cheese”

Ingrediënten (voor 4 personen)

» 200 gr bloem

» 150 ml melk

» 2 eieren

» 2 grote uien gesnipperd

» 30 gr ricotta

» 30 gr blauwe kaas

» 30 gr parmezaanse kaas

» 2 tl bakpoeder

» 3 el olijfolie

» Italiaanse kruiden

» Peterselie

» Een snuifje zout

» Bamix

» Muffinplaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190°C en vet alvast de muffinplaat in met wat boter.

Mix de uien kort met de bamix.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de uien enkele minuten totdat ze zacht en glazig zijn.

Je kunt de uien ook rauw in het beslag verwerken, maar door ze enkele minuten te bakken geven ze een iets zoetere smaak af.

Doe vervolgens de bloem, het bakpoeder en wat zout in een kom. Mix de eieren in een aparte kom en voeg de melk, olijfolie, peterselie en zwarte peper toe. Voeg nu de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix alles goed door elkaar met de bamix.

Roer daarna ook de drie kazen en uien erdoorheen.

Schep het beslag in de muffinvormpjes en bestrooi eventueel met de resterende parmezaanse kaas, peterselie en wat Italiaanse kruiden.

Bak de muffins in het midden van een voorverwarmde oven in ca. 25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.

De muffins zijn lekker als hartige tussendoortje of om te eten bij een warme soep. Smakelijk!

Courgettebloemen gevuld met ricotta

Courgettebloemen gevuld met ricotta

“The secret ingredient to success is always cheese”

Ingrediënten

» 20 courgettebloemen

» 1 citroen

» 2 takjes citroentijm 

» 150 gr ricotta

» 50 gr geraspte Parmezaan

» 3 el olijfolie

» zwarte peper

» fleur de sel

Keukengerei

» een rasp

» Bamix

» keukengaren

» een pan

Bereiding

Schrob de citroen goed schoon onder heet water, wrijf droog en rasp de schil. Spoel de citroentijm, schud droog en pluk de blaadjes.

Doe de ricotta in een kommetje, kruid met fleur de sel en peper, voeg de Parmezaanse kaas en citroenschil er aan toe en ten slotte de citroentijm. Mix alles met de bamix mixer tot een luchtige massa.

Wrijf de courgettebloemen voorzichtig schoon met een propere keukendoek. Open de bloemblaadjes en verwijder de stamper.

Vul de courgettebloemen met de ricottavulling en sluit de bloemblaadjes weer door ze lichtjes om elkaar te draaien. Bind ze voorzichtig op met een keukengaren.

Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de gevulde courgettebloemen 2 minuten. Draai ze voorzichtig om en bak ze nogmaals 2 minuten. Serveer meteen.

Soep van lente-ui

Soep van lente-ui met dragonolie en zuurdesemcroutons

“Lente in je soepbord.”

Ingrediënten

VOOR DE SOEP:

» 2 eetlepels olijfolie

» 3 bussels lente-ui

» 2 teentjes look

» 5 takjes citroentijm en 1 blaadje laurier (samengebonden)

» 1 l kippenbouillon

» 2 middelgrote aardappels (geschild en in stukken gesneden)

» Peper en zout

VOOR DE DRAGONOLIE:

» 5 takjes dragon (alleen de blaadjes)

» 75 ml lekkere olijfolie

VOOR DE CROUTONS:

» 4 sneden zuurdesembrood

» 2 eetlepels olijfolie

» 5 takjes citroentijm (alleen de blaadjes)

» Zout

VOOR DE AFWERKING:

» 5 jonge radijzen (in dunne plakjes gesneden)

» 100 ml room

» Extra tijmblaadjes

» Eventueel eetbare bloemen

Bereiding

1 Verhit de olijfolie op middelhoog vuur. Maak de lente-uitjes schoon, verwijder de wortels en snijd in stukjes. Stoof het wit van de ui en de look aan in de olijfolie tot glazig. Voeg er tijm en laurier aan toe.

2 Bevochtig met de bouillon, voeg er de aardappels en het groen van de ui aan toe.

3 Laat 20 minuten zachtjes doorkoken.

4 Mix voor de dragonolie de dragon en olijfolie glad met het multimesje.

5 Maak intussen de croutons. Verhit de olijfolie op hoog vuur in een koekenpan. Snijd de korsten van het brood en snijd in dobbelsteentjes. Bak goudbruin. Hussel met citroentijm en een beetje zout, en laat uitlekken op keukenpapier.

6 Mix de soep glad met het multimesje, kruid naar smaak bij met peper en zout en verdeel over 4 borden.

7 Garneer met de dragonolie, croutons, radijzen, room, extra tijmblaadjes en eetbare bloemen.

8 Serveer de soep van lente-ui.

Smakelijk!

Rode bietensoep

Rode bietensoep

“Lekker en gezond: rode bietensoep! Boordevol ijzer en zou bovendien het uithoudingsvermogen bevorderen”

Ingrediënten

» 500 gr rauwe rode biet

» 2 wortels

» 200 gr aardappelen

» ½ eetlepel olijfolie

» 1 witte ui

» 2 teentjes look (gekneusd)

» 1 l groentebouillon

» 1 eetlepel tomatenpuree

» 2 laurierbladeren

» ½ theelepel tijm

» Peper en zout naar smaak

Bereiding

1 Snij de rode biet, wortels en aardappelen, schil ze en maak gelijke blokjes.

2 Verwarm de olijfolie in een grote sauspan. Voeg de uien toe en bak ze lichtjes gedurende 2-3 minuten.

3 Voeg de look toe en laat nog een minuut bakken alvorens de stukjes rode biet, wortel en aardappel toe te voegen.

4 Bak gedurende 3 minuten en roer regelmatig om.

5 Voeg de bouillon,tomatenpuree, laurierbladeren en tijm toe.

6 Breng aan de kook en zet dan het vuur zachter om 20 minuten te laten sudderen of tot de groenten zachtgekookt zijn.

7 Mix de soep met uw bamix multimes tot ze glad is.

Smakelijk!

Aziatische Komkommersalade

Aziatische Komkommersalade

“Deze fijne komkommersalade is de perfecte Aziatische side dish.”

Ingrediënten

» 350 gr pitloze komkommers (of mini komkommers) (heel fijn gesneden met de bamix SliceSy)

» 100 gr fijngesneden rode ui

» 100 gr rode peper (in blokjes gesneden)

» 70 ml wijnazijn

» 1 theelepel honing

» ½ theelepel sesamolie

» 1 eetlepel sesamzaadjes

» ¼ theelepel gedroogde rode peper

» ½ theelepel zeezout

Bereiding

1 Doe de schijfjes komkommer, de rode ui, de rode peper en de sesamzaadjes in een kom en dek af.

2 Meng de wijnazijn, honing, sesamolie, gedroogde rode peper en het zeezout in een kleine kom.

3 Voeg de dressing toe aan de komkommer. Meng alles goed.

4 Serveer meteen of laat alles een uurtje of twee marineren voor een meer intense smaak.

Smakelijk!

Laksa Soep

Laksa Soep

“Een pittige Indonesische kruidensoep die je in exotische sferen brengt.”

Ingrediënten

» 250 gr (rijst)mihoen

» 1 hardgekookt ei (in partjes)

» 150 gr garnalen

» 400 ml kokosmelk

» 250 ml visbouillon

» ½ eetlepel palmsuiker

» ½ eetlepel tamarindepasta

» 1 gekneusde stengel citroengras

VOOR DE CURRYPASTA

» 3-4 gedroogde pepers (geweekt in heet water)

» 3 Thaise mini-sjalotten (of 1 gewone)

» 3 teentjes knoflook

» 1 theelepel korianderkorrels (ketoembar)

» 1 theelepel komijnzaad (djintan)

» 2 stukjes verse geelwortel (koenjit)

» 5 kemirienoten

» 1 theelepel garnalenpasta (trassi)

VOOR DE AFWERKING VAN DE CURRY LAKSA

» Een paar takjes koriander

» Limoen

» Verse taugé

Bereiding

1 Kook de mihoen volgens de verpakking en spoel vervolgens goed af met koud water (door het afspoelen zorg je ervoor dat het overtollige zetmeel wordt weggespoeld, zodat de mihoen niet te veel aan elkaar kleeft).

2 Rooster – al roerend – de komijn- en korianderzaadjes in een droge koekenpan op een redelijk hoog vuur gedurende 1 á 2 minuutjes.

3 Doe de knoflookteentjes samen met het zout in een beker en mix met de bamix. Voeg dan de zaadjes toe en mix tot een fijne massa.

4 Voeg nu de overige ingrediënten een voor een toe aan de beker. Voeg pas een ingrediënt toe van zodra je een enigszins gladde pasta hebt: dat werkt sneller.

5 In een wok of kookpan bak je de currypasta met een scheutje zonnebloemolie gedurende een minuut of 3. Even goed doorroeren.

6 Voeg eerst de bouillon toe, dan de palmsuiker. Daarna de tamarindepasta en tenslotte de gekneusde stengel citroengras. Even roeren tot alles suddert. Zet het vuur nu lager en voeg de kokosmelk toe. Laat gedurende 10 minuutjes zachtjes verder sudderen.

7 Maak ondertussen de garnalen schoon. Snij alvast wat koriander en limoen en leg een handjevol taugé op een bordje, voor bij de soep straks. Proef de soep even. Breng eventueel verder op smaak. Vind je de soep te kruidig? Voeg dan nog wat bouillon of kokosmelk toe.

8 Voeg de garnalen toe aan de soep. Na een minuut of 3 zijn ze zeker gaar (gewoon zachtjes laten verder sudderen). Gebruik je grote garnalen? Dan kan het iets langer duren. Gebruik je kleine garnalen? Dan gaat het iets sneller. Twijfel je? Gewoon een garnaal uit het gerecht vissen, doorsnijden, controleren of het vlees ‘wit’ is en eventueel even proeven om zeker te zijn of ze gaar zijn.

9 Verspreid de mihoen over twee ruime kommen. Schep de soep over de mihoen. Leg de stukjes ei aan de zijkant van kom.

Smakelijk!

Pompoensoep

Pompoensoep

“Verwarm je deze herfst met onze heerlijke pompoensoep.”

Ingrediënten

» 1 eetlepel olijfolie

» 1 ui (in blokjes)

» 2 teentjes look

» ½ theelepel kaneel

» ½ theelepel speculaaskruiden

» 400 gr zoete aardappelen

» 200 gr wortelen

» 400 gr verse pompoen

» 1 appel

» 1 l groetenbouillon

» ½ vanille extract

» 30 gr boter

» Peper & zout

» Room & verse kruiden

Bereiding

1 Doe de olie in een pan, voeg de ui en look toe en bak tot ze een gouden kleur hebben.

2 Voeg de kaneel en speculaaskruiden toe. Voeg de gesneden zoete aardappel, wortel, pompoen en appel toe & stoof enkele minuten.

3 Giet de bouillon samen met de vanille essence bij de groeten & laat een twintigtal minuten koken.

4 Kruid af met peper en zout. Voeg een klompje boter toe en mix alles met de bamix tot je een gladde soep hebt.

5 Werk af met wat room en verse kruiden.

Smakelijk!