Paasijsje met bierkaramelnootjes en gerookte chocoladesaus
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor het roomijs
» 1 stokje vanille
» 250 ml room
» 150 gr. witte suiker
» 4 eierdooiers
Voor de gekarameliseerde biernootjes
» 50 ml bruin bier
» 100 gr. witte suiker
» 1 snuifje zeezout
Voor de smokey paasei chocoladesaus
» 100 gr. paaseitjes, in dit recept: praliné en mokka
» 50 ml room
Slagroom
» 125 ml. room
» 15 gr. suiker
Afwerking
» Verse tijmblaadjes
» Vers geklopt slagroom
» Beef jerky voor de durvers
Bereiding
Voor het roomijs
- Snij het vanillestokje open en voeg het merg toe aan de melk terwijl je die op een laag vuurtje laat verhitten. Op deze manier kan de vanillesmaak mooi infuseren in de melk. Zorg dat de melk het kookpunt net niet bereikt.
- Klop ondertussen de room tot slagroom met de bamix klopper tot room. Klop in een andere kom de eigelen op samen met de suiker tot je een dikke bleekgele massa bekomt.
- Giet voorzichtig al kloppend in een dunne straal de melk bij het dooiermengsel. Schep de slagroom er voorzichtig door tot je een homogeen mengsel bekomt.
- Plaats de mengeling gedurende 3u in de koelkast zodat het goed koud heeft.
- Giet de mengeling in de ijsmachine en laat het ijs al roerend bevriezen. Afhankelijk van het toestel kan dit 25-50 minuten duren.
- Neem een spatel en schep het ijs in een propere doos. Plaats in de vriezer tot je de ijs nodig hebt (maximum 1 week).
- Haal 15 min. voor serveren het ijs uit de koelkast om deze eenvoudig te kunnen scheppen. Werk met een lepel die je opwarmt in warm water.
Voor de gekarameliseerde nootjes
- Kook het bier samen met de suiker tot je een stroperige karamel bekomt.
- Blijf roeren tot het vocht is verdampt.
- Hak de noten grof met de bamix foodprocessor en voeg toe aan de karamel. Roer goed door en giet uit op een bakpapier besprenkel met wat grof zeezout.
- Laat het geheel afkoelen en harden. Hak vervolgens opnieuw met de food processor tot de gewenste structuur.
Voor de gerookte chocoladesaus van paaseitjes.
- Plaats rookhout tussen de kolen van je BBQ.
- Zet een pot met water op tot deze het kookpunt heeft bereikt.
- Voeg de chocolade toe in een vuurvast potje en plaats in het kokend water om de chocolade eitjes au bain marie te smelten terwijl het lichtjes een rooksmaak opneemt. Roer er zachtjes de room doorheen.
Afwerking
- Voeg de room toe aan een maatbeker samen met de suiker. Plaats de klopper op de bamix staafmixer en klop de room op tot deze in stijve pieken blijft staan.
- Neem een bord en leg hierin een laagje bierkaramel nootjes. Serveer daar bovenop enkele bolletjes vers roomijs en overgiet met de gerookte chocolade eitjes saus.
- Besprenkel met wat fijngesnipperde blaadjes tijm en verse slagroom geklopt met de bamix klopper.
- Voor de durvers: mix in de foodprocessor een stukje beef jerky. Hierdoor valt het uiteen in haar en kan je dit gebruiken als extra garnituur voor een zoutige component.
Smakelijk!