Valentijnscupcakes met Nutella en frambozen

Ingrediënten (voor 12 tot 16 cupcakes)

Voor de cupcakes:

» 3 eetlepels kokos- of lijnzaadolie
» 110g ongezouten boter, gesmolten en enigszins afgekoeld
» 90g halfzoete chocoladeschilfers
» 200g kristalsuiker
» 2 grote eieren + 1 grote eierdooier, op kamertemperatuur
» 1 tl vanille
» 100g bloem + 2 el extra
» 2 ½ tl bakpoeder
» 50g cacaopoeder
» 1/2 tl zout
» 250gr volle zure room
» 120 ml warme koffie of heet water

 

Voor de vulling:

» 75gr Nutella

 

Voor de frambozencrème:

» 300g bevroren frambozen
» 2 el citroensap
» 200g ongezouten boter, kamertemperatuur
» 1/2 tl zout
» 400g poedersuiker, gezeefd
» 1 el volle room of slagroom
» 50g verse frambozen voor de afwerking
Bereiding

Voor de cupcakes:

1 Verwarm de oven voor op 180°. Bespray een muffinvorm met anti-aanbakspray of vet ze in met boter en bloem.
2 Smelt de olie, boter en chocolade samen in de magnetron. Verwarm telkens 30 seconden en roer elke keer. Je kunt de olie, boter en chocolade ook op zeer laag vuur op de kookplaat smelten. Klop het mengsel tot het helemaal glad is met het klopper-opzetstukje en laat afkoelen.
3 Meng de bloem, bakpoeder, cacaopoeder en zout in een middelgrote kom. Roer alles goed door elkaar en zet opzij.
4 Klop in een grote kom de eieren, dooier, suiker en vanille samen tot het glad is. Voeg de gemengde natte ingrediënten toe en klop tot een glad mengsel. Voeg de helft van het bloemmengsel toe en vervolgens de helft van de zure room. Herhaal het proces totdat alles is toegevoegd en gemengd – roer dan snel de hete koffie of water erin. Het is belangrijk om hier niet te veel te mixen!
5 Verdeel het beslag in je cupcakevorm. Vul de vakken niet volledig op, maar ongeveer 3/4de. Bak gedurende 16-18 minuten, of totdat een tandenstoker in het midden er schoon uit komt.
6 Koel volledig alvorens te vullen met Nutella en glazuur. Eenmaal afgekoeld, gebruik een klein scherp mes om een gaatje in het midden van elke cupcake te maken; gooi het uitgesneden cakestuk niet weg! Vul elk gat met twee theelepels Nutella en bedek het vervolgens opnieuw met het uitgesneden stuk cupcake. Zet opzij.

 

Voor de frambozenbotercrème:

1 Combineer de frambozen en het citroensap in een kleine steelpan en laat sudderen op middelhoog vuur. Roer het mengsel af en toe om met een houten lepel, totdat het gedeeltelijk is ingekookt, de frambozen zacht genoeg zijn geworden om moeiteloos te pureren en het mengsel eruit ziet als frambozenjam. Laat het mengsel volledig afkoelen voordat je het gebruikt.
2 Doe de zachte boter in een grote kom. Gebruik het klopper-opzetstukje of de SliceSy om de boter te mixen tot die glad is, ongeveer 2 minuten. Voeg de frambozenpuree toe en klop tot het volledig gemengd is, ongeveer 1 minuut
3 Voeg de banketbakkerssuiker toe per 100 gram en meng op lage snelheid. Zodra alle suiker is toegevoegd, voeg je de room en het zout toe en klop je 2 minuten op hoge snelheid – dit verdikt het glazuur en maakt het lekker luchtig. Glazuur de cupcakes zoals gewenst.