Bloemkoolsoep met hazelnoten en geroosterde bloemkool

“‘Een lepeltje lekkers’: een heerlijk soepje van bloemkool.”

Ingrediënten

» olijfolie

» klontje boter

» 2 witte uien (grof gehakt)

» 1 teentje look (gehakt)

» 5-tal takjes tijm + extra om te serveren

» wit van 1 prei (grof gehakt)

» 1 bloemkool

» 750 ml (blanke) gevogeltefond

» 200 ml room + extra om te serveren

» 2 eetlepels hazelnootolie + extra om te serveren

» 2 eetlepel geroosterde hazelnoten (gehakt)

» Peper en zout

Bereiding

1 Smelt de boter samen met de olijfolie in een kookpot met dikke bodem op laag vuur. Stoof er de uien en look in aan tot glazig (laat niet kleuren!), samen met de tijm.

2 Voeg de prei toe en stoof even mee.

3 Verdeel de bloemkool in roosjes en spoel. Doe de bloemkoolroosjes bij de prei maar houd er 3 apart.

4 Voeg de gevogeltefond toe, dek af en breng aan de kook.

5 Laat 20 minuten zachtjes pruttelen tot de bloemkool gaar is.

6 Verhit intussen de oven voor op 220 °C.

7 Snijd de overgehouden bloemkoolroosjes in plakjes. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie.

8 Rooster in 20 minuten goudbruin in de oven.

9 Verwijder de tijm uit de soep en mix ze glad met het bamix multimes. Roer er de room en hazelnootolie door.

10 Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

11 Verdeel de soep over 4 borden.

12 Garneer met hazelnoten, geroosterde bloemkool en tijmblaadjes. Sprenkel er wat extra hazelnootolie en room over. Serveer de bloemkoolsoep met hazelnoten en geroosterde bloemkool

Smakelijk!